3. Η αστική αποκατάσταση

Εξελιγμένος τύπος διώροφης προσφυγικής κατοικίας
1. Αστική Αποκατάσταση Σχεδιάγραμμα
2. Παρουσίαση
3. Η στέγαση των αστών προσφύγων, από τη διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια του ΙΜΕ για τη Μ.Ασία. Διαβάστε το 4 κεφάλαιο του λήμματος "Η αποκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου".

Από τις πηγές

Το ΕΛΙΑ έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη, από το ανεκτίμητο φωτογραφικό υλικό του αρχείου του. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε την παρακάτω διεύθυνση, για να περιηγηθείτε στην ενότητα " 1922- 1925: Η άφιξη των προσφύγων" 
 
http://www.creativegate.eu/thessaloniki/


Αστικός προσφυγικός συνοικισμός
"Το πρόβλημα της στέγασης που υπήρχε στα αστικά κέντρα πριν από το ’22 οξύνθηκε δραματικά με την έλευση 165.000 οικογενειών μετά το 1922. Αν εξαιρέσει κανείς τους ελάχιστους πρόσφυγες που είχαν τη δυνατότητα να νοικιάσουν κατοικία,27 η συντριπτική πλειονότητα στεγάστηκε είτε σε σπίτια είτε σε δωμάτια που επιτάχθηκαν από την κυβέρνηση είτε σε συνοικισμούς που έχτισε η ΕΑΠ και το υπουργείο Πρόνοιας. 
Καισαριανή
Ακόμα χειρότερη ήταν η μοίρα όσων βολεύτηκαν «προσωρινά» σε αυτοσχέδιες παράγκες, σε όσα σημεία υπήρχε διαθέσιμος χώρος στις παρυφές των πόλεων. Συνοικίες ολόκληρες από παραπήγματα αναπτύχθηκαν απρογραμμάτιστα και χωρίς να δημιουργηθούν οι στοιχειώδεις υποδομές: «Μπορεί να περνάς εκατό φορές την ωραία λεωφόρο που συνδέει την Αθήνα και το Φάληρο και να αγνοείς πως δυο βήματα από εκεί η αθλιότητα παίζει ένα από τα πιο σπάνια δράματα που συναντάμε στην Ευρώπη. Οκτώ χιλιάδες πρόσφυγες είναι στοιβαγμένοι στο Δουργούτι εδώ και δώδεκα χρόνια…» παρατηρούσε έκπληκτος το 1935 ο M. Paz. "
 [Διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια ΙΜΕ]                                       



           



                                                                        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου